В разгара на Националното състезание по руски език за зрелостници „Я знаток русского языка“

      Коментарите са изключени за В разгара на Националното състезание по руски език за зрелостници „Я знаток русского языка“

Стартът на състезанието беше даден на 12 февруари 2020 г. в Иновативно средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Първомай. Участваха 26 ученици от 11. и 12. клас. За впечатленията си от обучението във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ разказа Йорданка Дичева – възпитаничка на училището и наша студентка второкурсничка от специалността „Български език и руски език“. Бяхме в Първомай за втора година с любезното домакинство на директора на училището господин Чавдар Здравчев и със съдействието на Радка Муратева – колега русист, възпитаник на ПУ. Учениците там изучават руски език като втори чужд.

За шеста поредна година на 13 февруари Иновативно средно училище „М. Горки“ в Стара Загора подкрепи желанието на зрелостниците да покажат своите знания и даде възможност на изучаващите руски език и култура да се изявят. Това се случва с любезното съдействие на директора госпожа Мариана Пенчева и колегите русисти. Възпитаниците на училището Нина Петрова и Детелина Миткова бяха квестори на състезанието и споделиха впечатленията си от обучението във Филологическия факултет по желаните от тях специалности.

На 15 февруари в 8. аудитория на Ректората Айлин Гюзелова – пълна отличничка от състезанието през 2019 г. – посрещна участниците и сподели удовлетворението си от правилно направения избор на специалността „Руска филология“. В Пловдив се състезаваха зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“, ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Паисий Хилендарски“.

Състезанието, станало традиционно и очаквано от средношколците в град Бургас, се проведе на 19.02.2020 г. в Иновативна гимназия „Васил Левски“ в деня на патронния празник на училището. Както обикновено, там участниците бяха най-много: 64! Квестори бяха възпитаниците на гимназията и настоящи студенти в 3. и 4. курс на специалността „Руска филология“: Атанас Костадинов, Бетина Георгиева, Владимира Петкова, Детелина Миткова, Ирина Неделчева, Лия Златева и Ралица Бинева.

Интересът към нашето състезание от страна на учениците в Иновативно средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград ще ни отведе при тях на 20.03.2020 г. По инициатива на Филип Филипов – учител по руски език и възпитаник на Катедрата по руска филология – на 21 и 22 март се провежда семинар, посветена на 160-годишнината от рождението на Антон Павлович Чехов на тема „Иновативни практики в преподаването на руската художествена литература. Драматизацията на класическия литературен текст като успешна стратегия за разбирането му“. Партньор е Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Нашите студенти русисти са подготвили и ще представят тематична викторина с награди.

Скоро ще уточним и датата, на която учениците, изучаващи руски език в  Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, ще се включат в състезанието.

На официална церемония ще бъдат обявени резултатите и връчени награди на отличилите се и грамоти за участие в „Я ЗНАТОК РУССКОГО ЯЗЫКА”. Датата и мястото ще бъдат обявени допълнително.

Предстои Катедрата по руска филология да обяви конкурс за превод на няколко непревеждани разказа на А. П. Чехов. В конкурса ще могат да участват изучаващите руски език средношколци и студенти, които ще бъдат разделени съответно в две категории.